Diş Ağrısı Yanak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi
24 Temmuz 2024

Diş Ağrısı Yanak Şişmesi Belirtileri ve Tedavisi

Diş Ağrısı ve Yanak Şişmesi

Diş ağrısının ne kadar kötü ve acı verici olduğunu hemen hemen herkes bilir. Dişlerimizin temizliğine önem vermezsek, ağızda oluşan diş hastalıkları ve diş mikropları bakteriye dönüşür. Bu sebepten dolayı oluşan diş enfeksiyonları ağız içinde iltihaplanmalara sebep olabilir. Bu nedenle yanak şişmesi meydana gelir. Kısa süre içerisinde ağız içinde oluşan enfeksiyon, ateş ve şiddetli ağrıya yol açabilir. Diş ağrısından kaynaklanan bu ciddi sorun karşısında hemen diş hekimine muayene olunmalıdır. Enfeksiyon daha ilerlemeden ve daha kötüsü, iltihap kök hücresine yayılmadan tedaviye başlanmalıdır.

Diş Ağrısı ve İltihaplanmadan Kaynaklanan Yanak Şişmesi

Dişte oluşan bakteriler nedeniyle meydana gelen iltihaplanmalar göz ardı edilmemelidir. Ağız içinde oluşan diş ağrısı nedeniyle meydana gelen yanak şişliğinde yapılması gereken ilk şey bir ağrı kesici almaktır. Ancak antibiyotik, doktora gitmeden kullanılmamalıdır; bu yüzden zaman kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır. Doktora gidene kadar içtiğiniz ağrı kesici, diş ağrınızı hafifletecektir. Doktor tedavisinin ardından diş ağrısı ve yanak şişliği geçmezse, doktora tekrar gidilmelidir. Oluşan iltihabın ardından kullanılan ilaçlardan sonra doktor hastayı kontrol ederek tedavinin devam edip etmeyeceğine karar verir. İlaç tedavisinin etkili olup olmadığına bakarak şikayetler devam ediyorsa, antibiyotik tedavisi sürdürülebilir. İkinci kontrolün ardından gerek görülürse diş çekilerek hasta rahatlatılır. Bazı durumlarda ise diş iltihaplı iken çekilmek zorunda kalınabilir. Böyle bir durumda diş ağrısı ve yanak şişmesi daha da artabilir.

Diş Ağrısı ve Yanak Şişmesi Durumlarında Nasıl Önlem Alınmalıdır

Dikkat edilmesi gereken bir durum ise öncelikle ağız sağlığı bakımının yapılmasıdır. Birçok kişi diş bakımına önem verirken, diğer pek çok kişinin de diş bakımına önem vermediği biliniyor. Ne kadar dişlerimizi düzenli temizlersek, o kadar az sorun yaşarız. Bakımsız ağız içinde bakteriler plaka haline gelir. Bu durumda biriken plakalar, zamanla diş eti hastalıklarına davetiye çıkarır. Bu durum basamak şeklinde yavaş yavaş ilerler ve daha sonra diş çürümelerine yol açar. Çürükler ise ağrı ve yanakta şişlik oluşmasına sebep olur. Sağlıklı olan dişlerde bile kişi düzenli olarak 6 ayda bir diş muayenesi yaptırarak önlem almış olur. Böyle bir durumda, ufak bir sorun karşısında ağrı ve şişlik oluşmadan, olacakların önüne geçilir. Ağız içinde oluşan enfeksiyon gibi durumlarda, diş hastası olan kişinin ağzında çok kötü koku oluşur.

Bu aşamalara gelmeden yapılması gereken şeyler gayet basittir:

  • Her gün dişler yemeklerden önce fırçalanmalıdır ve bu bir kural haline getirilmelidir.
  • Diş ipi veya kürdan yardımı ile yemek sonrası diş temizliği yapılmalıdır.
  • Ağız içinde çekilen dişin yeri boş kalmamalıdır, yapılmalıdır.
  • Diş muayenelerine düzenli olarak giderek diş temizliği yapılabilir.

Bu önlemler karşısında zaten dişlerinizin bakımlı olması durumunda hiçbir sorun yaşamazsınız. Böylelikle ne dişinizde ağrı ne de yanak şişliği oluşur. Dişlerde görülen sarı lekeler ve siyah kararmalar sigaradan ve nikotin gibi maddelerden kaynaklanır; bu tür maddelerden uzak durulmalıdır. Sıcak ve soğuk içecekler ve yiyeceklerden kaçınılarak ılık tüketilmelidir. Sağlıklı dişler için gereken özeni göstermeliyiz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Birsen er

03 Mayıs 2024 Cuma

Merhaba doktor bey benim 5.5 yaşındaki oğlumun dış ağrıdı vardı doktora götürdüm ve amoklavin ve calpol verdi ama 2 gündür yüzünde ve gözünde şişlik ve kızarıklık olustu yani balon gibi oldu tekrar götürdüm normal olduğunu ve 2 gune geçeceğini söyledi kaç gunde gecer benim ne yapmam gerekiyorkgerekiyor korkuyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Birsen er hanım,

Öncelikle geçmiş olsun. Çocuğunuzun yaşadığı bu durum endişe verici olabilir. Doktorunuzun belirttiği gibi, bazen antibiyotikler veya diğer ilaçlar yan etkiler gösterebilir ve bu tür şişlikler ve kızarıklıklar oluşabilir. Eğer belirtiler 2 gün içerisinde geçmezse ya da daha da kötüleşirse, mutlaka tekrar doktorunuza başvurmalısınız. Bu süreçte, çocuğunuzun ilaçlarını doktorun önerdiği şekilde kullanmaya devam edin ve herhangi bir yeni belirti fark ederseniz doktorunuza bildirin.

Sağlıklı günler dilerim.

soru

Hacer kılıç

29 Nisan 2024 Pazartesi

5 yaşında ki kızımın yanağında şişlik var darbe almadı dişler de çürüme var ne yapmalıyım

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hacer Hanım,

Kızınızın yanağındaki şişlik ve diş çürükleri endişe verici olabilir. Öncelikle bir diş hekimine başvurmanız çok önemli. Diş çürükleri enfeksiyona yol açarak şişlik yapabilir. Diş hekimi, doğru teşhisi koyarak uygun tedaviyi önerecektir. Kızınızın sağlığı için gecikmeden bir uzmana danışmanız en iyisi olacaktır.

Geçmiş olsun.

2. Cevap
cevap

Ege Arda

Çürükle birlikte gelen şişlik iltihap nedeniyle oluşur. Tedaviye başlamadan önce antibiyotik uygulaması gerekir. Antibiyotikler ancak hekim kontrolünde kullanılmalıdır. Lütfen en kısa zamanda diş hekimine başvurun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Yanak Estetiği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yanak Estetiği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Güncel

Yanak Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Yanak Çökmesi Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Yanak Dolgusu Nasıl Yapılır?

Yanak Dolgusu Nasıl Yapılır?

Yanak İçinde Kitle Belirtileri ve Tedavisi

Yanak İçinde Kitle Belirtileri ve Tedavisi

Yanak Eritme Hareketleri ve Egzersizleri

Yanak Eritme Hareketleri ve Egzersizleri