{ "title": "Yanak Kızarması", "image": "https://www.yanak.gen.tr/images/yanak-kizarmasi.jpg", "date": "20.01.2024 15:43:54", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Yanak Kızarması; Yapılan araştırmalara göre, yanakta oluşan yanma ve kızarma sinir sistemi bozukluğundan dolayı oluşmaktadır. Temelinde ise sinir sistemi bozukluğu bulunan yanaktaki kızarma özellikle toplum içerisinde kendini gösterir. Ani bir şekilde oluştuğu gözükür. Bu sebepten dolayı psikolojik olan sebeplere bağlıdır. Yanaktaki kızarma ve yanma için, sosyal fobisi bulunan kişiler topluluk içinde rahatsız olurlar. Bu durum yanaklarında ani bir şekilde yanma ve kızarma durumunu meydana getirir. Sosyal olan fobi bu olayı daha da tetiklemiş olur.

Bazı olaylarda da yanaktaki yanma durumu ağrılı bir şekilde meydana gelebilir. Bu da günlük olan hayattaki faaliyetleri zorlaştırır. Her hastalık gibi yanakta oluşan yanmanın tedavisi de onun nedenlerini bilmekten geçmektedir. Bu olayın altında yatan sebepler ise derinlemesine araştırılmalı ve bir neticeye varılmalıdır. Ayrıca hastalığın yanakta bulunan tam yerini belirlemek de oldukça önemlidir.

Yanak kızarmasının nedeni; Herhangi bir fiziksel sinir hasarı yamak kızarması, yanak yanması ve karıncalanmasına sebep olabilir. Fiziksel olan sinir hasarları ise sinire veya o sinirin omurga ile olan bağlantı bölümüne yapılan basınç uygulanması ve sinir sıkışmasıdır. Yanaktaki kızarıklık yanma hissi bu sebepten dolayı meydana gelebilir. Öbür bir sebep ise sinirsel bir şekilde olan hastalıklar olabilir. Örnek olarak, şeker hastalığı, nöropati, çoklu skleroz, diyabetik nöropatidir. Sebeplere bağlı bir şekilde tedavisinin yapılabilmesi için doktor ile iletişime geçilmelidir. Hastalığın tam yeri ve sebebi belirlenmesinin ardından tedavi olumlu olan netice verecektir.

Yanak kızarmasının tedavisi; Yanakta yanma, kızarma ve karıncalanma sorununun tedavisine insan tek başına karar veremez. Bu durumdan doktoru haberdar edilmesinin ardından kişi kendine en uygun olan tedavi yoluna karar verir. Bu tedaviyi uygularken insan kendine en uygun olan programı belirlemelidir. Doktorun büyük bir ihtimal ile topikal olan antibiyotik ile tedaviye başlar. Yanak dokusu diğer bölgelerde bulunan dokulara nazaran daha çok kan bulundurduğu için antibiyotik ve merhemler dokunun nemini koruması konusunda yardımcı olur ve hastalık için oldukça fazla işe yaramaktadır.
" } ] }