{ "title": "Yanak Kılları", "image": "https://www.yanak.gen.tr/images/yanak-killari.jpg", "date": "20.01.2024 01:00:30", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Yanak kılları: Yanak kılları hirsutizm yani halk dilinde hormon bozukluğu olarak bilinir. Hormon bozukluğu nedeniyle yanakta çıkan kıllar bazen sarı bazen de siyah renkte olabilirler. İnsan vücudunda kılların müdahale edilemeyecek yerlerde çıkması hormon bozukluğuna işaret eder. Kıllar bazen çene bölgesinde bazen üst dudak üstünde bazen de yüzümüzün yanak bölümünde belirginleşir. Yanakta kıllanma problemi bayanlarda da erkeklerde de istenmeyen bir durumdur. Bazı durumlarda hormon bozukluğu yaşanmasa da çene kemiği ve yanaklarda kıllanma olabilir. Fakat bu durum azınlıktadır. Doktor kontrolleri altında hormon bozukluğu olmadığına dair teşhis koyulursa bu tür vakalarda epilasyon tekniği yanakta veya çenedeki kıllanma sorununu giderir. Ancak bir bayanda estetik görünüm açısından sorun olan bölgelerde meydana gelen tüylenme durumlarında genellikle hirsutizm teşhisi konulur.

Yanak kılları nasıl oluşur

Vücudumuzda kıllar kıl kökü sayesinde oluşur. Vücudumuzda belirgin ya da belirsiz bütün bölgelerimizde tüyler vardır. Avuç içi ve ayak tabanları dışında vücudumuzun her bölümü kıl kökleriyle kaplıdır. Tabi bazı kıl kökleri gözümüzle görülmeyecek kadar incedir. Bu tüylere halk dilinde ayva tüyü de denir. Bazı kıl kökleri vücudumuzda aktif olarak kıl üretimi yapar genellikle belirgin olur ve bu kökler insanın ırkına yaşına cinsiyetine ve hormonal durumuna göre kıl üretimi yapar. Kıl kökleri hormonlar tarafından çalışır ve görevi gereğince devamlı kıl üretirler. Kıl köklerini çalıştıran hormonun ismi androjendir. Androjen denilen hormon kıl köklerini çalıştırır ve destekler. Bu hormon kadınlarda daha düşük seviyede üretilir ayrıca yumurtalık ve böbrek üstü bezlerinde üretilerek kana verilir.

Yanak kılları neden olur?

Adrojen hormonları salgısı herhangi bir sebepten dolayı arttığında kana olması gerekenden daha fazla hormon aktarılır. Bu aktarılan hormonlar kadınlarda dinlenme aşamasında olan ve erkek tipi bölgelerde bulunan kılların üretiminde artış görülür. Hormonların üretimine göre tüylerin derecesi belirlenir ve açığa çıkar. Dinlenme döneminde olan kıl köklerinin uyarılması sert belirgin koyu renkte ve güçlü kılların çıkmasına neden olur. Bu belirtiler dışında ciltte yağlanma ve yağlanmaya bağlı sivilcelenme sorunları da meydana gelmektedir. Kadınlarda yumurtalık bozukluğu anlamına gelen polikistlik over sendromu adet dönemlerinin düzensizliğine ve erkeklik hormonlarının fazla üretilmesine sebep olur. Kadınlarda tüylenmeye ve yanak kıllarının çıkmasına en büyük neden polikistik over sendromudur.

Yanak kıllarının tedavisi nasıl yapılır?

Kadınlarda yanak kıllanması ciddiye alınması gereken bir sorundur. Doktor gözetimi altında testler yapılmalı ve hormon seviyeleri tespit edilmelidir. Bu testlere göre sorunun ne olduğu neden kaynaklandığı belirlenmelidir. Böbrek üstü bezleri ya da yumurtalıklarda problem olup olmadığı anlaşılmalıdır. Test sonuçlarına göre bu rahatsızlığı ortadan kaldıracak. Doktor tavsiyesi altında çeşitli ilaçlar veya kıllanmayı giderici yöntemler tercih edilir. Hormon seviyesinin yüksek olması halinde hormonal tedavi yöntemleri tercih edilir. Fakat bu tedavi kil köklerinin üretimini kesmek zor olduğu için sadece yeni kılların çıkmasını engel olur.
" } ] }