{ "title": "Yanak Estetiği", "image": "https://www.yanak.gen.tr/images/yanak-estetigi.jpg", "date": "21.01.2024 12:16:18", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Yanak estetiği, Yanaklar yüzde en çok estetik uygulanan birimlerin başında gelmektedir. Bu bölgenin estetik yapısı elmacık, burun ve çene kemikleri ile şekil alır. Yanak estetiğinde, yanağın yumuşak doku kitlesine ve elmacık kemiklerinde işlem yapılır. Bazı kişilerde yanaklar gereğinden fazla çökük ve düz bazılarında ise gereğinden fazla dolgun, şişkin ve tombuldur. Bu her iki durumda şikâyete neden olmaktadır. Genç yaşlarda diri ve dolgun olan yanaklar yılların da etkisiyle daha sarkık ve çökük hale gelir.

Yukarıda da belirtildiği gibi yanak estetiği, daha çok elmacık kemiğini kapsar. Bu kemik, şikâyetin türüne göre küçültme ya da daha belirgin hale getirme işlemi yapılabilir. Çene kemiği ve elmacık kemiği için hazırlanan ve istenen biçimde olması için kullanılan özel yapay parçalar vardır. Dolgun, çıkık elmacık ve çene kemikleri yapay parçalar sayesinde ve yüz estetiğinde ideal oranların yakalanması açısından iyi sonuçlar elde edilmektedir.

Diğer estetik müdahale şekli ise yumuşak dokuya yapılan operasyonlardır. Kişinin yanakları çok fazla belirginse yanağın orta kısmından az miktar yağ dokusu alınması yüzde hızlı ve çok etkili bir değişim yaratabilmektedir. Böylece elmacık kemikleri ve çene daha da belirgin hale gelirken, yumuşak kısım olan kulak ön kısmından başlayarak ağzın yan kısmına doğru bir çukurlaşma elde edilmesi mümkün olabilmektedir.

Yanak estetiği ameliyatı; Elmacık kemiği çıkıntılarının olduğu bölgeye bireyin kendisinden alınan ya da hiyalüronikasid gibi dışarıdan verilen dolgu malzemeleri ile desteklenebilir. Yanak sarkması ve çöküklüğü daha ileri seviyede ise genç bireylerde endoskopinin de desteğiyle ve küçük kesilerle tedavi sağlanabilir. İlerlemiş yaşlarda ise klasik yüz germe gibi daha geniş kapsamlı operasyonlar ihtiyaç duyulabilir. Yüz estetiğinde ciddi düzelme ve gençleşme sağlamak için, daha radikal ve daha kalıcı bir işlem yapmak gerekirse, vücut tarafından reddedilmeyen yanağa yerleştirilmek üzere doku parçası, anatomik yapıya uygun yapay parça kullanılabilir. Yapılan danışım sırasında yanağa yapılacak ve yerleştirilecek doku parçasına karar verilerek, bölgeye göre hazırlanır, yontularak şekli verilir. Yapay parça yerleştirme işlemi çoğu zaman sınırlı uyuşturma altında yapılan bir işlemdir ve 1-1.5 saat sürmektedir. Sınırlı uyuşturma yardımıyla ağız içinden açılan küçük bir kesikten yerleştirilir ve bireyin hastanede kalmasını da gerektirmez. Doku parçası yanaklara yerleştirilmesi çok uzun zaman almaz ve uzun süreli bir yara iyileşme sureci de yoktur. Sadece yüzde hafif şişme olabilmektedir, bu da birkaç gün içinde kaybolmaktadır. Birey 1-3 gün içinde normal günlük yaşamına dönebilmektedir. Kesin sonucu görmeniz için 3 hafta beklenilmesi gerekmektedir.

Ameliyattan hemen sonra 2-3 gün içinde kendiliğinden geçen yüz hareketlerinde azalma ve uyuşukluk görülebilir. Tüm operasyonlarda olduğu gibi iltihap kapma riski vardır. Özellikle ağız içinden konulan yapay parçalarda bu risk biraz daha fazladır. Operasyon sonrası ortaya çıkan ödem hızlı bir şekilde geriler 3-5 gün sonra normal hayata dönebilirsiniz. Yalnız doku parçası uygulamasından sonra 3-5 hafta kadar yüzün darbelerden uzak tutulması gerekmektedir.
" } ] }