{ "title": "Diş Ağrısı Yanak Şişmesi", "image": "https://www.yanak.gen.tr/images/dis-agrisi-yanak-sismesi.jpg", "date": "20.01.2024 01:50:57", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Diş ağrısı yanak şişmesi, diş ağrısının ne kadar kötü ve acı olduğunu hemen, hemen herkes bilir. Dişlerimizin temizliğine önem vermesek ağızda oluşan diş hastalıkları ve diş mikropları bakteriye dönüşür. Bu sebepten dolayı oluşan diş, enfeksiyonları ağız içinde iltihaplanmalara sebep olur. Bu nedenle yanak şişmesi meydana gelir. Kısa süre içerisinde ağız içinde oluşan enfeksiyon ateş şiddetli ağrıya yol açar. Diş ağrısından oluşan bu ciddi sorun karşısında hemen diş hekimine muayene olarak iltihaplanmanın daha ilerlemeden ve daha kötüsü oluşan iltihap kök hücresine yayılmadan tedaviye başlanmalıdır.

Diş ağrısı iltihaplanmasından oluşan yanak şişmesi: dişte oluşan bakteriler sayesinde oluşmuş olan iltihaplanmalar göz ardı edilmemelidir. Ağız içinde oluşan diş ağrısı nedeni ile oluşan yanak şişliğin de yapılması gereken hemen bir ağrı kesici almaktır. Antibiyotik doktora gitmeden kullanılmadığı için zaman kaybetmeden diş hekimine görünmelidir. Doktora gidene kadar içtiğiniz ağrı kesici diş ağrınızı dindirecektir. Doktor tedavisinin ardından diş ağrısı ve yanak şişliği şayet geçmez ise doktora tekrar gidilmelidir. Oluşan iltihabın ardından kullanılan ilaçlardan sonra doktor hastayı kontrol ederek tedavinin devam edip etmesine karar verir. İlaç tedavisinin yarayıp yaramadığına bakarak şikâyetler devam ediyorsa tekrar antibiyotik tedavisini sürdürür. İkinci kontrolün ardından gerek görülürse diş çekilerek hasta rahatlatır. Bazı durumlarda ise diş iltihaplı iken çekilmek zorunda kalınır. Böylesi bir durunda ise diş ağrısı ve yanak şişmesi daha artabilir.

Diş ağrısı ve yanak şişmesi gibi durumlarda nasıl önlem alınmalıdır

Dikkat edilmesi gereken bir durum ise yapılmasıgereken öncelikle ağız sağlığı bakımıdır. Birçok kişi diş bakımına önem verirken, diğer birçok kişinin de diş bakımına önem vermediğini biliyoruz. Ne kadar dişlerimizi düzenli temizlersek o kadar az sorun yaşarız. Bakımsız olan ağız içinde bakteriler plaka haline gelir. Bu durumda ise biriken plakalar, zamanla diş eti hastalıklarına davetiye çıkarır. Bu durum basamak şeklinde yavaş yavaş ilerler. Daha sonra diş çürümelerine yol açar çürükler ise ağrı ve yanakta şişlik oluşmasına sebep olur. Aslında sağlıklı olan dişlerde bile kişi düzenli olarak 6 ayda bir diş muayenesi yaptırarak önlem almış olursunuz. Böylesi bir durumda ise ufak bir sorun karşısında ağrı ve şişlik oluşmadan, olacakların önüne geçersiniz. Ağız içinde oluşan enfeksiyon gibi durumlarda diş hastası olan kişinin ağzında çok kötü koku oluşur.

Bu aşamalara gelmeden yapılması gereken şeyler gayet basittir. Yemekten önce dişler, fırçalanırsa her gün ve bunu kural haline getirilmelidir. Diş ipleri ile yemek sonrası veya kürdan yardımı ile dişlerin temizliği yapılır. Ağız içinde çekilen dişimizin yeri boş ise onu yaptırmalıyız. Diş muayenelerine giderek diş temizliği yapılabilir. Bu önlemler karışında zaten dişlerinizin bakımlı olması durumunda hiçbir sorun yaşamazsınız. Böylelikle ne dişinizde ağrı ne yanak şişlik oluşur. Dişlerde görülen sarı lekeler ve siyah kararmalar sigara gibi nikotin gibi maddelerden uzak durulmalıdır. Sıcak ve soğuk içecekler ve yiyeceklerden kaçınarak ılık tüketilmelidir. Sağlıklı dişler için yapmamız gerekeni yapmalıyız.
" } ] }